Barcelona een stad om van te dromen...
Barcelona is de grootste havenstad van Spanje en tweede grootste stad van het land. Hoofdstad Madrid is groter. Het inwonersaantal van Barcelona is rond de 1.6 miljoen inwoners. De stad ziet jaarlijks ruim 8 miljoen toeristen en handelslieden. De bereikbaarheid is prima zowel via de luchthaven El Prat als met de trein of auto. Ik zal u proberen wat handige tips te geven mocht u ooit van plan zijn de Catalaanse hoofdstad met een bezoek te vereren.
Door: Peter Kuijpers @peterveghel
Persoonlijk heb ik steeds ervaren dat vier of vijf dagen ruim voldoende zijn om een indruk van de megalomane stad Barcelona te krijgen. Wij boekten een vliegreis in ons geval via Eindhoven rechtstreeks naar luchthaven El Prat in Barcelona. De vliegtijd is ongeveer twee uur. Het handigste is om je accommodatie centraal in Barcelona te boeken. Het centrum ligt in het stadsdeel Ciutat Vella dat doormidden gesneden wordt door de meest beroemde straat in Barcelona: de La Rambla. Het is een 1,2 kilometer lange historische en drukke wandelstraat die het centrale plein Plaza de Cataluña verbindt met de haven waar het monument van Columbus staat. Soms is het monument open en mag je erin, maar de tijden zijn niet bekend. De immer vrolijke Rambla kende ook sombere momenten. Halverwege is een sober monument in de tegels verwerkt. Dit als nagedachtenis van een terroristische aanslag. Op 17 augustus 2017 reed een wit bestelbusje vanaf de Plaza de Cataluña zigzaggend over de Rambla en zaaide dood en verderf. 16 doden en 118 gewonden was het trieste resultaat.
Een prachtig uitzicht vanaf de Montjuïc
Een slecht ‘bruggetje’
Wandelend over de Rambla mag u de vaste markt La Boqueria niet missen. Een heerlijke drukte van vooral fruit, vis en vlees. De gekleurde kramen met de uitgestalde waar zijn een lust voor het oog en camera. Komend vanaf de Plaza de Cataluña ligt het halverwege aan de rechterkant. De Rambla zelf kent veel bloemenstalletjes (met bloemen uit Nederland) en zeker ook eetgelegenheden. Het spreekt voor zich dat u daar de hoofdprijs betaalt, mocht u aanschuiven. Slimmer is een paar straten verder op eens te kijken op de vele pleintjes waar vaak de prijs halveert. Wij gingen een paar maal naar Placa Reial via een zijstraatje van de Rambla. Een typisch Spaans pleintje met een mooie fontein. Meer dan 50 euro waren we samen voor een maaltijd niet kwijt. Lekkere wijn, voorgerecht, maaltijd en koffie na. Ons Hotel Lloret had geen ontbijtservice wat niet erg was. Twee straatjes verder vonden we zo’n typisch Spaans cafeetje waar in de morgen allerlei pluimages hun bakkie kwamen doen. Als je ooit hebt geprobeerd de Spaanse taal machtig te worden stond geheid dit cafeetje op de cover van uw boek afgebeeld. Wij betaalden Antonio voor ons ontbijt 12 euro. Vier koffie en twee bocadillos (Spaanse broodjes) met een omelet. Toen we na vier dagen Antonio vertelden dat we weer naar Nederland gingen kwam de acteur in hem los en pinkte hij een traan weg. Heerlijke man. Nog iets over hotels in Barcelona. De vaak wat sobere hotels centraal Barcelona zijn simpel, maar altijd netjes en zuiver. Van de buitenkant lijken ze oud omdat aan de rustieke gevels niets veranderd mag worden. Binnen zijn ze vaak verbouwd en ogen ze fris. Zeker niet in verhouding met de indruk die de donkere maar fraaie voorgevels vaak oproepen.
De Rambla altijd druk altijd hectisch in de beroemste straat van Barcelona
De Ida y vuelta
Een tip als je gaat vliegen en je de instapkaart en stoel gaat boeken. Probeer een raam aan de rechterkant te bemachtigen en dan niet boven de vleugel. Je krijgt bij de nadering van de luchthaven van Barcelona een schitterend uitzicht op de stad. Het vliegveld El Prat ligt op 25 minuten rijden van centraal Barcelona. Buiten de luchthaven staan hemelsblauwe bussen die je voor 5.75 euro afzetten op de Plaza de Cataluña centraal in Barcelona. Het is mogelijk gelijk je retourticket te kopen wat misschien iets voordeliger is. Er staat altijd wel een vriendelijke mijnheer of mevrouw bij de ticket automaat. Vraag voor een enkel een –Ida- en voor een retour een –Ida y Vuelta- (spreek uit als ‘ieda ie bwuelta’ Je kunt natuurlijk ook de trein nemen vanaf het treinstation of taxi. Voor de terugreis opletten dat je bus A2 neemt die gaat van de Plaza de Cataluña naar El Prat. Bus A1 gaat naar het nieuwe gedeelte, het intercontinentale deel van de luchthaven, wat een stuk verder weg ligt.
De Sagrada Família moet klaar zijn in 2026
Antoni Gaudí
Plannen of de strategie van je bezoek maak je vooraf als je nog in Nederland bent. Vanzelfsprekend bekende plekken als de Sagrada Família (de Heilige Familie) van architect Antoni Gaudí, Een grote beroemdheid is Gaudi in Spanje maar vooral in Barcelona. Naar verluidt werd hij in de Catalaanse stad Reus geboren in 1852, maar vertrok al snel naar Barcelona om architectuur te gaan studeren. In 1881 kreeg Francisco de Paula del Villar de opdracht voor de bouw van deze basiliek. Villar echter kreeg ruzie met zijn opdrachtgevers en in 1883 is deze overgedragen aan Gaudí. Het maakte hem wereldberoemd en hij kreeg talloze opdrachten. Veel van zijn werken zijn er in Barcelona te zien onder anderen de Casa Milá en Casa Batlló die ook inpandig een tentoonstelling over Gaudí hebben. Architect Antoni Gaudí overleed op maandag 7 juni 1926. Het was ten gevolge van een tramongeluk. Gaudí was een geniale man, maar vaak een verstrooide professor. In Barcelona stak hij de Carrer de Bailén over op weg naar zijn project de Sagrada Familia. Hij werd gegrepen door een tram. Omdat hij zo slonzig erbij liep brachten ze hem naar een armenhospitaal. Later toen ze erachter kwamen om wie het ging wilden ze hem snel overbrengen naar een privékliniek, maar Gaudi zei: ‘Laat me maar hier ik voel me hier thuis.’ Drie dagen later overleed hij en werd slechts 74 jaar. Antoni Gaudí ligt begraven in de Sagrada Família. Elk jaar levert dit imposante bouwwerk circa 130 miljoen aan inkomsten op door de entreegelden. Hiermee wordt de bouw, waar de laatste steen gepland is voor 2026, door toeristen betaald.
Het Park Güell van Gaudi warm maar wel mooi
Park Güell
Na de Sagrada Familia is het Park Güell van Gaudi een grote toeristische trekpleister. Een ware kakafonie van talen uit alle windstreken. De entree van een tientje is billijk, jammer is dat je dan nog extra moet betalen voor bepaalde dingen te bezichtigen binnen het park. Het grote plein midden op het park is vaak warm, maar met een geweldig uitzicht over de stad. Vooral de afrasteringsmuur is typisch Gaudi met hele kleine gekleurde mozaïek steentjes. Park Güell, dat sinds 1984 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat (zoals veel van de werken van Gaudi) ligt in het stadsdeel Gràcia in het noordoosten van Barcelona, Het is het begin van de berg Tibidabo, midden in de Collserola-heuvels. Om bij het Park Güell te komen is het best nog een stevige klim. Een kuitenbijter zou Theo Koomen hem in de Tour du France ongetwijfeld genoemd hebben. De Citybus kent wel een stop: Park Güell, maar dan nog is het een half uur klimmen. Gezien de warmte namen wij voor 12.50 euro een taxi (sorry voor de stikstof en brandstof uitstoot, maar het was dik 30 graden) die ons vanaf de Rambla aan de kassa van het park Güell bracht. Taxi’s zijn over het algemeen niet duur in Barcelona. Het starttarief staat standaard op 2.35 euro dus dat valt in vergelijk met Nederland best mee. Een taxichauffeur in Barcelona moet het doen met rond de 1100 euro per maand. Geen vetpot dus.
Met de open bus ligt Barcelona aan je voeten
Hoe leer ik Barcelona kennen?
Er zijn diverse mogelijkheden. Koop vooraf een goede reisgids over de stad. Duik in de Wikipediaverhalen op internet of reisverhalen. De musea, parken en andere bezienswaardigheden zijn talrijk. Wij kozen voor de open bus. Een uitstekende mogelijkheid om de stad te ontdekken. Barcelona heeft twee busmaatschappijen die dit verzorgen. De oudste en bekendste zijn de rode open bussen van de Barcelona City Tour, maar ook Barcelona Tour verzorgen dit. Ze vertrekken beiden van de Plaza de Cataluña en zijn duidelijk herkenbaar. Het zijn Hop-On-Hop-Off bussen met open daken waar meestal wel plek is. Je krijgt gratis een earset wat je op het kastje naast je inplugt. Daar kun je middels een vlaggetje je taal kiezen. City Tour heeft twee routes een rode en groene route kijk in de brochure (die je bij de tickets krijgt) welke stops elke route heeft. Je kunt ze best op een dag beiden doen voor dezelfde prijs. Op alle stopplaatsen kun je eruit en natuurlijk weer opstappen. De bussen komen om het kwartier op de aangegeven haltes.
De hammen (Jamon) op de vaste markt La Boqueria op de Rambla mag u niet missen. De markt is een kakofonie van geluiden en stalletjes met mooie waar
Geen berg te hoog
De Montjuïc (Monzwieg) is de bekendste berg van Barcelona en door de locals Joodse berg genoemd. De rondtoer bussen hebben daar een paar stops. Voor de sportieve wandelaars begint de tocht op de Plaça d'Espanya waar een oude stierenvechtersarena is omgebouwd naar een shoppingcenter. Via de brede weg omhoog ziet u in de verte het Museu Nacional d'Art van Catalunya met Gotisch en middeleeuwse kunst. De weg loopt omhoog, indien gewenst, via roltrappen langs mooie torens en fonteinen die (bepaald tijden) in de avond zijn verlicht. De berg staat vol met rustieke bouwwerken van de wereldtentoonstelling uit 1929 en natuurlijk de revenuen van de Olympische spelen van Barcelona in 1992. U komt langs het Olympisch stadion waar Ellen van Langen haar historische goud won op de 800 meter atletiek. Verderop ligt sporthal Palau Sant Jordi is een van de grootste sportarena’s van Spanje. Het Nederlands Volleybalteam won daar de zilverenmedaille nadat het van Brazilië verloor in de finale. De Montjuïc bevat verder nog zoveel bezienswaardigheden waar u echt huiswerk vooraf aan moet besteden wat u werkelijk wilt bezoeken of nader bezichtigen.
Naar het hoogste puntje met de gondel
Hoogte-en hoogste punt
Halverwege de berg stopt de City tour bij de kabelbaan en is uitstappen een aanrader. De gondels brengen u tijdens een gewéldig uitzicht op de stad naar het hoogste punt van de Montjuïc. Daar is het beruchte fort en voormalige gevangenis te bewonderen. Het is gebouwd rond 1700 naar aanleiding van de oorlog tussen Spanje en Frankrijk. Het had door de tijd een wisselende bestemming en bezetting. Feit is wel dat er veel executies plaatsvonden zeker nog tijdens het Franco regime. De omstreden dictator die nergens voor terugdeinsde. Momenteel is het gebouw in gebruik door een permanente tentoonstelling en om u gerust te stellen: er vinden geen executies meer plaats. Buiten staan de oude kanonnen nog opgesteld die de stad moesten verdedigen met het zicht op de zee en haven. Een wandeling rond het gebouw is zeer de moeite waard met prachtige vergezichten en tuinen rondom het fort. U kunt zelfs in de verte de vliegtuigen op El Prat zien landen. Camera in de aanslag voor de terugrit met de kabelbaan. Barcelona ligt dan letterlijk en figuurlijk aan uw voeten.
Heeee Johan of Lionel waar zijn jullie....??
Nou Camp
Camp Nou of Nou Camp is het stadion van FC Barcelona. Volgens Wikipedia heeft het stadion een capaciteit van 99.354 plaatsen en is hiermee het grootste stadion van Europa. Alleen al om er rond te lopen, wat gratis kan, is het een bezienswaardigheid. Mooie standbeelden van voormalige vedettes waar natuurlijk Johan Cruijff niet ontbreekt. Camp Nou is een bezienswaardigheid dat toeristen trekt uit alle hoeken van de wereld. Buiten het stadion is niet te zien dat het stadion 46 meter hoog is. De eerste ring is uitgegraven. De mogelijkheid om binnen eens rond te kijken is weldegelijk aanwezig. Bekijk de prijzen die erg variëren. Wil je echt alles zien, je bent tenslotte niet voor niets hier gekomen, pakje je de volledige rondleiding. Geniet van de bekers tot in de Barcelona kleedkamer en buiten langs het veld. Op de trap naar het veld rechts de kapel waar de spelers altijd even stil staan. Probeer echter niet het ‘heilige’ gras te betreden dan heb je een probleem. Na afloop breng je een bezoek aan de grote fanshop waar je originele shirts en andere kleding kan kopen van wie anders dan de ‘Los azulgranas el Barça,’
Een van de vele prachtige geveltjes die de stad rijk is. De eigenaren mogen hier niets aan veranderen.
Fietsen in Barcelona
Misschien een wat vreemd klinkende aankondiging, maar Barcelona is tegenwoordig wel degelijk fietsvriendelijk. Mooie fietspaden midden door de stad en meestal afgescheiden van het drukke autoverkeer. Joris Brouwers en zijn vriendin Robin organiseren al ruim zes jaar fietstochten door Barcelona. Robin regelt de boekingen en het administratieve gebeuren. Het zijn Nederlanders. Joris komt uit Mariaheide dat gelegen is tussen Uden en Veghel. Nu woont-ie met Robin op een van de romantische pleintjes van de Barceloneta een wijk in Barcelona dicht bij het mooie goudgele strand van de stad. In de Barceloneta overigens zijn heerlijke restaurantjes voor een schappelijke prijs. In het gezelschap van een mannetje of acht begonnen wij ook aan dit achteraf leuke fietsavontuur. Joris legt het prima uit en kent de historie van de stad met al zijn mooie plekjes op zijn duimpje. Een echte aanrader. Ze zijn overigens niet de enige in de stad die fietstochten uitvoeren, maar bij Joris en Robin is het is juist zo leuk omdat ze kleinschalig zijn. Drie uur plezier op plekjes waar je wellicht zelf nooit zou komen.
Joris Brouwers kent de stad op zijn duimpje. Een echte aanrader.
Tot slot…
Geniet van het verblijf in de stad, maar Barcelona is niet anders dan Amsterdam of Londen. Let op uw eigendommen. Vooral in de metro staan de mensen dicht bijeen en zijn er zakkenrollers. Spreekt voor zich dat je nooit deelnemer moet worden aan het balletje-balletje spel. Dat is in Barcelona niet anders. De stad biedt zoveel meer dan hier staat beschreven. Ga bijvoorbeeld eens winkelen in El Corte Inglés een warenhuis aan de Plaza de Cataluña. Je kunt het niet missen dit grijze 10 etages hoge gebouw. Op de bovenste etage bevindt zich het restaurant met redelijke prijzen. Je hebt daar een fantastisch uitzicht over de stad Een echte aanrader voor een kopje koffie met wat lekkers of lunch. Wie weet ooit tot ziens. Wat ons betreft “Nos vemos en Barcelona”
Het mooie uitzicht op de plaza de cataluna vanuit het restaurant van de Corte Inglez mag je niet missen.